Projecten

SAUDADE 2019

SAUDADE

Outline voor een muziek/dans/circusvoorstelling

De muziek/dans/circusvoorstelling SAUDADE wil uitdrukking te geven aan een gevoel van verlangen en verlies dat iedereen die zijn of haar vaderland heeft achtergelaten met zich meedraagt. De voorstelling wil nieuwsgierig maken en empathie oproepen jegens degenen die ver van huis en hun geliefden leven. De voorstelling gaat over de makers zelf.

De danser/choreograaf Laisvie Ochoa (Bogotá, 1981) en de fluitist/componist Carmen Terol (Valencia, 1989) hebben elkaar bij huiskamerpodium Tante Nino ontmoet en met Nino Purtskhvanidze (Tbilisi, 1955) het plan voor de voorstelling SAUDADE opgevat. Dramaturg en circusartiest Lucho Smit (Rotterdam, 1983) gaat de voorstelling regisseren. SAUDADE wordt in vier weken in juni 2019 met zeven uitvoerende artiesten voorbereid, twee dansers, twee circusartiesten en drie musici (percussie, fluit, cello, elektronica). De première is in september op Tante Nino’s Tuinpodium. Tante Nino, produceert de voorstelling.

Het aantal jonge mensen dat uit de hele wereld op het muziek- dans- en circusonderwijs in Nederland afkomt en na afronding blijft is aanzienlijk. De artiesten van deze voorstelling hebben zo’n achtergrond. Hun stem is een verrijking voor ons allemaal. Het begrip saudade heeft persoonlijk betekenis voor alle deelnemers aan het project vanwege de migratieachtergrond die zij hebben. In de voorstelling zijn drie persoonlijke migratieverhalen de leiddraad waarbij saudade het gemeenschappelijke gevoel is. Drie thema’s worden onderzocht: migratie vanwege politieke redenen, migratie vanwege de liefde en migratie op zoek naar een betere toekomst.

SAUDADE heeft vijf delen, een inleiding, de drie migratieverhalen en een finale waar de verhalen bij elkaar komen. In de drie verhalen heeft steeds één discipline de overhand, dans, muziek of circus. De voorstelling wordt met collaborative method of creation ontwikkeld.

Wij van Saudade zijn op zoek naar partners en podia. Theater Islemunda, CBK-Rotterdam, Charlois aan het Water, Circunstruction, Stichting Feijenoord Kop van Zuid, Verhalenhuis Belvédère, Stichting De Waterkant (Den Haag Westbroekpark) doen al mee.

Nieuwe Maas Klanken 2018

In 2018 heeft Tante Nino o.a. een concertserie georganiseerd met specifiek Rotterdamse artiesten. Onder de vlag van ‘Nieuwe Maas Klanken’ is per concert een ‘bekende’ professionele Rotterdamse musicus gekoppeld aan een aankomend musicus of een groep van aankomende musici.

De artiesten hebben een relatie met zowel Rotterdam als een ander land: ze zijn ofwel van oorsprong buitenlands en nu Rotterdammer, ofwel van oorsprong Rotterdammer en nu wonend in het buitenland. De musici zijn professionals uit het eigen netwerk van Tante Nino, die het leuk vinden op het intieme huiskamerpodium bij Tante Nino te spelen.

Financiële ondersteuning is ontvangen van de Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot, Stichting Gilles Hondius Foundation en de Stichting Bevordering van Volkskracht.

Castellers 2017

Tante Nino nodigt 150 Castellers uit Vilafranca del Penedès (Catalonië) uit om met wijk- en stadsbewoners een menselijke toren van acht verdiepingen te bouwen. De filosofie is dat iedereen die wil, mee kan doen. Voor de bouw van de toren zijn mensen in alle soorten en maten nodig.

Video

Of course to America!

The adventure of illegal immigration turns into a lovestory.

Ketevan Kharshiladze as main character

film by Nino Purtskhvanidze & Pieter jan Smit

72min 2009

Circus op de kop (blijft nog een droom)

Is niet gelukt op 2018 vanwege de vergunningen i.v.m. veiligheid... 

De aanleiding is het 25 jarig bestaan van het Rotterdamse jeugdcircus Rotjeknor in 2018 en laat nou net de Rotterdamse artiest van Galapiat de eerste leerling van Rotjeknor zijn! Dat vieren we in de tweede en derde week van juni 2018. De tent staat twee weken op de kop van het Noordereiland. In de eerste week speelt Rotjeknor met alle 280 artiesten in 14 groepen in de tent, in de tweede week is ruimte gemaakt voor gastprogrammering en wijkactiviteiten. In het weekend op zaterdag 23 en zondag 24 juni is een feestelijke afsluiting met voorstellingen van de Galapiat circusartisten.

Please reload

van der Takstraat 102b 3071LM . Rotterdam . +31 629403845 . TANTENINO@GMAIL.COM

  • Facebook
  • Instagram